Zpět do obchodu

Registrace

Výhody a funkce ekvitermních regulátorů Honeywell

Ekvitermní regulace přináší úspornější vytápění v bytových i komerčních budovách. Navíc vám zajistí konstantní teplotu v interiéru bez nutnosti manuální regulace topení. Zjistěte více o ekvitermních regulátorech předního světového výrobce Honeywell.

Princip ekvitermní regulace topení

Ekvitermní regulátor je prvkem automatizace vytápění, který upravuje výkon topné soustavy v interiérech na základě aktuálních venkovních teplot. V kombinaci s chytrými termostaty se zónovou regulací topení představuje ideální způsob, jak maximalizovat tepelný komfort při minimální spotřebě energií.  

Ekvitermní regulátor komunikuje se zdrojem vytápění, tedy s kotlem, tepelným výměníkem, tepelným čerpadlem apod. Lze jej kombinovat s radiátory i s regulací podlahového topení. Jeho nedílnou součástí jsou čidla, která neustále snímají venkovní teplotu. Tu pak vyhodnocuje software na základě tzv. ekvitermní křivky, kterou vám nastaví odborník. Při výpočtu je nutné zohlednit mimo jiného velikost budovy, tepelné ztráty a další veličiny, ale také vaše individuální preference. Ekvitermní křivka určuje požadovaný vztah mezi venkovní teplotou a teplotou topné vody, případně i vnitřní teplotou (pokud je instalováno interiérové čidlo). 

Ekvitermní regulátor topení pak na základě naměřených dat a nastavené ekvitermní křivky upravuje teplotu topné vody, a to zcela automaticky.

Kde najde ekvitermní regulace využití?

Jednoduše řečeno všude tam, kde chcete dosáhnout stabilní teploty bez kolísání – ať už v rodinných či bytových domech, ubytovacích zařízeních nebo veřejných či komerčních budovách. Ekvitermní regulátory jsou velmi univerzální a lze je využít se všemi kompatibilními lokálními i dálkovými zdroji topení i typy topných soustav. Důležité ovšem je, aby váš kotel (nebo jiný zdroj tepla) tento typ regulace topného systému podporoval.

Obzvláště velkou službu vám tato zařízení udělají při náhlých a větších výkyvech teplot. Na ty totiž nemusí termostat dostatečně rychle reagovat, kvůli čemuž dochází k přetápění, nebo naopak nežádoucímu poklesu teploty. V těchto situacích zajistí ekvitermní regulátor potřebnou korekci výkonu kotle a zajistí stabilní teplotu s minimálními náklady.  

Ekvitermní regulace je tedy univerzálním řešením pro různé typy budov jako jsou:

  • rodinné domy
  • bytové domy
  • kancelářské budovy
  • průmyslové objekty
  • školy a vzdělávací instituce
  • zdravotnická zařízení
  • hotely a rekreační objekty
  • veřejné budovy
  • energeticky pasivní a nízkoenergetické domy
  • Smart Home systémy.

Potřebujete poradit jaká automatizace vytápění bude pro vás nejvhodnější? Kontaktujte našeho odborníka.

Ekvitermní regulátor Honeywell SMILE SDC12-31N do panelu. Zdroj: bola.cz

Ekvitermní regulátory topení Honeywell

Ekvitermní regulátory Honeywell Smile jsou určeny pro kotelny a dálkové zdroje vytápění. Kromě teploty topné vody s nimi lze ovládat i ohřev TUV. Na ekvitermní regulátory Honeywell lze připojit až 15 topných okruhů a více zdrojů tepla najednou.

Velký displej zobrazuje všechna potřebná data a pomocí tlačítek a kolečka lze přepínat mezi různými režimy či upravit požadovanou teplotu. V nabídce najdete kromě režimů den a noc také úsporný program či útlumový program pro období delší nepřítomnosti.

Regulátor topení Honeywell Smile je možné instalovat přímo do rozvaděče nebo na stěnu. Můžete k němu navíc připojit prostorové jednotky s teplotním čidlem:

  • Základní jednotka SDW10 slouží ke snímání teploty v interiéru a přepínání mezi režimy (den, noc, automatický režim). Pomocí kolečka můžete upravit požadovanou teplotu.
  • Digitální jednotka SDW30 navíc disponuje displejem a možností ovládat vzdáleně všechny funkce ekvitermního regulátoru.

Digitální prostorová jednotka SDW30. Zdroj: bola.cz

Výhody ekvitermních regulátorů Honeywell Smile

Produkty americké firmy Honeywell s více než stoletou tradicí představují špičku na trhu. Jejich chytré termostaty a ekvitermní regulátory v sobě snoubí nejmodernější technologie pro úsporný a pohodlný provoz budov.

Úspora

Automatizace

  • Ekvitermní regulátory Honeywell zajišťují stabilní vnitřní teplotu i během náhlých a nečekaných změn počasí.
  • Díky tomu přispívají k tepelnému komfortu a značným energetickým úsporám.
  • Fungují zcela automaticky na základě předem nastavených parametrů.
  • Na velkém podsvíceném displeji lze přepínat mezi různými režimy a upravovat požadovanou teplotu.

Kombinace zónové a ekvitermní regulace topného systému: případová studie

Ekvitermní regulátory se obvykle nepoužívají samostatně, ale v kombinaci s prostorovým termostatem a zónovou regulací. Zónová regulace umožňuje předem nastavit požadované teploty pro každou místnost a každou denní dobu zvlášť na základě vašeho obvyklého režimu. Pomocí ovládání přes mobil lze navíc teplotu upravit i vzdáleně, odkudkoli a kdykoli.

Spojení ekvitermní a zónové regulace přináší nejlepší možné výsledky, o čemž svědčí i tato případová studie:

V bytovém domě s 5 jednotkami byla měřena spotřeba tepla v průběhu 24 let. Během této doby proběhly 3 investice s cílem snížit spotřebu tepla – výměna špaletových oken za plastová, instalace zónové regulace Honeywell Evohome se vzdáleným přístupem a instalace nového kondenzačního kotle s ekvitermní regulací.

 

Výše investice

Snížení spotřeby v %

Výměna oken

480,000 Kč

13 %

Zónová regulace topení

72,000 Kč

19 %

Nový kotel s ekvitermní regulací

88,000 Kč

27 %

 

Jak je vidět v tabulce, zónová a ekvitermní regulace jsou nejefektivnější investice do optimalizace vytápění, přičemž po rozdělení nákladů na jednu bytovou jednotku se návratnost těchto investic pohybuje zhruba kolem 1 roku.

Objevte i vy výhody úsporného a pohodlného vytápění s produkty Honeywell. S výběrem vhodné regulace topného systému pro vaši nemovitost vám rádi odborně poradíme.

Co potřebujete k ekvitermní regulaci?

Uvažujete o ekvitermním nebo jiném inteligentním vytápění?

Pro konzultaci projektu zdarma nám napište nebo zavolejte

 

Zpět do obchodu